Skip to main content

– Hva er vel mer inspirerende enn å arbeide for mer fisk i elvene!

  • Kristoffer Solberg Refsnes
  • Nyheter

I somar blei Henning Brath vald som ny styreleiar i Anadrom. Det gjer han både stolt og glad, fortel han. I denne vekeslutten skal me bli litt betre kjent med vår nye styreleiar:

erfaren

Av Henning Brath

Jeg heter Henning Brath og ble bli valgt til styreleder for Stiftelsen Anadrom i sommer. 

Det gjorde meg både takknemlig, stolt og glad. 

Jeg er 57 år gammel, er gift med Jane og har 4 barn.  Jeg har jobbet mange år i Justisdepartementet der jeg blant annet arbeidet med lovproposisjonen til stiftelsesloven og opprettelsen og etatstyringen av Stiftelsestilsynet. Jeg har også vært dommerfullmektig ved Alstahaug tingrett og Oslo tingrett. Som stipendiat i privatrett ved Universitetet i Edinburgh skrev jeg en avhandling om norske stiftelser vs skotske Truster. Jeg har drevet advokatpraksis siden 2009 og arbeider særlig med stiftelsers og foreningers rettsforhold. Jeg skriver i disse dager Stiftelseslovens kommentarutgave, som vil komme ut på Universitetsforlaget til våren. 

Advokatvirksomheten min driver jeg i dag gjennom Advokatfirmaet Brath i kontorfellesskap med mine gode kolleger i advokatfirmaet KPU. 

Laksefiske i Namsen

Jeg er oppvokst med landsted på Hvaler og har vært interessert i sportsfiske siden jeg var bitteliten. Å få mulighet til å fiske laks har alltid vært en stor drøm og for 4 års siden ble drømmen virkelighet ved å bli invitert på laksefiske i Namsen ved Gjørum gård. Dette har blitt en årlig og kjær foreteelse, men i sommer var det stengt da det ble rapportert om lite oppgang av fisk. Hva er vel da mer inspirerende enn å sitte i styret i Stiftelsen Anadrom som arbeider for mer laksefisk i elvene!

Stiftelsens formål er å utvikle framtidsrettede tiltak for drift av elveeierlag, forvaltning av anadrome vassdrag og fisketurisme. 

Styrets viktigste oppgave er å realisere stiftelsens formål. Formålet setter rammene for hva vi skal arbeide med. Anadrom befatter seg derfor ikke så mye med hva som skjer ute i fjorden og havet. Formålet bestemmer at vårt arbeidsfelt er det som skjer i elvene. 

En hovedmålsetting for stiftelsen er å få best mulige livsbetingelser for laksefisken i elvene våre. Anadrom har opparbeidet seg en unik kompetanse når det gjelder god elevforvaltning blant annet ved bruk av videokamera, droner og elvebiologer. Gjennom Anadrom vil slike virkemidler og fagmiljøer ikke bare være tilgjengelige for de største lakseelvene med solid økonomi. Anadrom sørger for at de også kan bli tilgjengelige for små og mellomstore elver og elveeierlag med en beskjeden økonomi. Friske lakseelver med fisk i vil bidra til bolyst, livskvalitet og turisme i områder som i dag sliter med liten befolkning, fraflytting, helseutfordringer og dårlig økonomi.   

Anadrom sine arbeidsmetoder gir i tillegg til friskere elver også et godt grunnlag for å sikre pålitelige data fra elvene som ulike forvaltningsorganer Lakseregisteret og forskningsmiljøer kan dra nytte av. 

Stiftelsen Anadrom ønsker å spille på lag med både offentlige myndigheter og forskningsmiljøene slik at vi sammen kan skape de beste forutsetningene for villaksen, sjøørreten og sjørøya i norske elver.  

Vennlig hilsen 

Henning